Abeli-palvelutalossa Kirsti Pekkisen akvarellien myyntinäyttely ”Kukkivat roudan maat” 1.2.-31.5.2023.

Ehkä tämä näyttely on huomionosoitus lumpeelle, joskin mukana on myös muita vanhempia kukkamaalauksia. Nyt olen laskeutunut avaruusaiheista ruohonjuuritasolle.

Tammikuussakin voi maalata lumpeita. Joka kesä ainakin kerran kesässä Yritän päästä koskettamaan ja kuvaamaan lumpeita. Nehän kasvavat aika syvällä ja en yksin enää uskalla veneellä mennä että täytyy olla soutu mies mukana, mutta jo kaukaa mökille mennessä näen järvenselällä välkkyvien lumpeiden keinuvan laineiden keskellä. Sitä näkyä ei voita mikään, se on kummallinen taianomainen välke, ehkä lapsuudesta jo ihan alitajunnassa oleva kokemus ja siitä saa voimia tällaisena maailman aikana.

Jo aikaisempana kesänä vuotena 2016 oli ensimmäiset lummemaalaukset mökkiranta lahdelta ja siksi se taulu onkin vielä mukana tässäkin näyttelyssä. Kukat ovat ylipäätään käsittämättömän ihmeellisiä kun niitä läheltä katsoo. Tein aluksi ehkä hieman tarkempia maalauksia lumpeista mutta nämä kaksi viimeistä isoa lummetaulua tulivat viimeiseksi vapaamuotoisemmin.

Lumpeiden maalaamisessa on jotakin äärimmäisen lohduttavaa niin kuin luonnossa yleensä. Vesi on myös hyvin kiehtova elementti nimenomaan akvarelli maalauksessa, koska maalatessa käytettävä vesi saa erityisen vaikutelman aikaan. Voisi puhua vedellä maalaamisesta.

IWS Finland International Exhibition and festival näyttelyssä Helsingissä 2019 sain olla mukana latvialaisen Egle Lipeikaitein työpajassa Hän on todella perehtynyt veteen ja siihen miten vesi näyttäytyy. Nyt olen palannut ja tutkinut hänen tekniikkansa. Tietyllä tavoin hänen ajatuksensa vedestä ovat mukana erityisesti isoissa lummetauluissa. Lumpeethan eivät kasva missä tahansa ne vaativat mutapohjan ja tietyn rakenteen.

Toivon että palvelutalon asukkaille on kukkivista maalauksistani iloa ja valoa pitkin talvea ja että jaksaa paremmin odottaa kesän tuloa kunnes oikea kesä leviää ympärille.

Abel-palvelutalo

Häyrisentie 23-25
7600 Pieksämäki